Stilul vintage se recunoaste la prima vedere. Se caracterizeaza prin mobilier si decoratiuni vechi, sau cel putin inspirate din amenajarile interioare de altadata, prin prezenta culorilor calme, neutre si pastelate, prin accentul pus asupra tesaturilor si a obiectelor din lemn cu ornamente si prin expunerea motivelor florale.

Este stilul care poate fi abordat chiar si in locuintele noi, unde se doreste obtinerea unui aer nostalgic, placut, si totodata primitor. Si, chiar daca pare dificil de integrat in decor, in realitate, lucrurile sunt ceva mai simple, atat timp cat se respecta specificul stilului.

Stilul vintage in bucatarie

Daca iti doresti o bucatarie boema, stilul vintage este cel mai potrivit pentru tine. Pentru a-l introduce in decor este nevoie sa aloci atentie obiectelor de mobilier pe care le alegi si asupra decoratiunilor.

Astfel, orienteaza-te asupra mobilierului in nuante neutre care au ornamente. Poti chiar sa alegi niste manere cu motive florale, pe care sa le asortezi cu fata de masa, cu draperia sau chiar cu un tapet.

De altfel, pune accentul mai mult asupra tematicii traditionale si asupra decoratiunilor inspirate din anii 1960-1970. Cu siguranta vei gasi in magazinele cu antichitati obiecte senzationale pe care sa le incluzi in decorul vintage.

In cazul electrocasnicelor, producatorii au fost destul de inspirati si au scos pe piata modele numai potrivite pentru acest stil.
Elementele potrivite pentru un design vintage

Sunt anumite elemente de care nu trebuie sa te feresti atunci cand intentionezi sa decorezi bucataria sau toata casa in stil vintage. Specialistii in design interior chiar au cateva recomandari in acest sens:

Tapet cu model

Modelul de tapet bucatarie recomandat este cel cu ornamente traditionale romanesti sau cu motive florale.

Este ideal pentru completarea decorului vintage, arata foarte bine in combinatie cu celelalte elemente cu aspect invechit si este chiar potrivit pentru ca are un impact puternic asupra decorului.

De altfel, un avantaj al tapetului consta in faptul ca este foarte versatil. Drept urmare, poate fi un element central al decorului, o completare sau doar o pata de culoare care sa schimbe estetica bucatariei.

Mobila de bucatarie model vintage

Pentru a fi potrivita intr-un decor vintage, mobila de bucatarie trebuie sa fie prevazuta cu ornamente, sa fie in culoare neutra si fabricata dintr-un material de cea mai buna calitate, chiar din lemn masiv.

O optiune interesanta poate fi mobilierul alb, cu blat de culoare naturala. De asemenea, se pot monta rafturi pentru depozitarea borcanelor cu ingrediente, a veselei si a ustensilelor de bucatarie.

Bineinteles, reconditionarea pieselor vechi de mobilier este o practica tot mai des intalnita in randul celor doresc sa pastreze obiectele de suflet.

Procesul de reconditionare necesita putina indemanare, rabdare si creativitate, insa rezultatul este uimitor.
In cazul in care se doreste mai mult o combinare a stilurilor, se poate merge si pe varianta de mobilier simplu, la care sa se adauge manere ce contin insertii florale.

Desi sunt accente mici, reusesc sa ofere mobilierului o nota aparte.

Scaune din lemn

Chiar daca sunt la moda scaunele imbracate in catifea, daca doresti sa obtii o bucatarie vintage, va trebui sa optezi pentru scaune de lemn. Pot fi scaune clasice, din lemn masiv si tapitate cu motive florale.

In general, stilul vintage este reprezentat de jocuri de culori. Este un stil care se potriveste mai mult persoanelor carora le displace simetria si care prefera sa simta constant sentimentul de confort.

Daca rezonezi cu aceasta idee si vrei sa creezi un design vintage in bucatarie, asigura-te ca alegi mobilierul potrivit, ca iei in considerare aplicarea unui model de tapet bucatarie cu ornamente si ca pui accentul pe coloristica.